«Διορισμοί σε Σχολεία με κενές θέσεις»
 

Συνέντευξη του Ι. Πανάρετου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κυριακή 31 Αυγούστου 1997

Αισιόδοξος για το γεγονός πως ένα εξεταστικό σύστημα, που είχε ούτως ή άλλως κλείσει τον κύκλο του, θα αλλάξει, αλλά και επιφυλακτικός για τον τρόπο με τον οποίο τα νέα εκπαιδευτικά μέτρα πρόκειτα να εφαρμοστούν εμφανίζεται ο τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος. Ο ίδιος επισημαίνει, άλλωστε ότι αυτά έχουν σημαντικές διαφορές από τον αρχικό σχεδιασμό του Εθνικού Απολυτηρίου, ενώ υιοθετούν και επιλογές τις οποίες η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχε απορρίψει, (π.χ. εξετάσεις σε τοπικό επίπεδο). Ευχόμενος, πάντως, επιτυχία στην πορεία της νέας μεταρρύθμισης στέκεται ιδιαιτέρως στο ζήτημα της κατάργησης της επετηρίδας και κυρίως σε μια πτυχή του που δεν έχει επισημανθεί έως σήμερα.

«Είχα τονίσει και πέρυσι ότι δεν υπήρχε χρόνος για περαιτέρω καθυστέρηση. Το υφιστάμενο εξεταστικό σύστημα έπρεπε να αλλάξει και είναι θετικό ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Σε ότι αφορά, ωστόσο, την ορθή κατάργηση της επετηρίδας αυτή πιστεύω ότι πρέπει απαραιτήτως να συνοδευθεί από αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αυτή λειτουργεί. Σήμερα - λόγω και της επετηρίδας - οι εκπαιδευτικοί διορίζονται στο ΥΠΕΠΘ και στη συνέχεια τοποθετούνται σε σχολεία ανάλογα με τα κενά (πραγματικά ή πλασματικά). Αν η περιοχή του σχολείου δεν είναι της αρεσκείας του εκπαιδευτικού, ο τελευταίος προσπαθεί είτε με απόσπαση είτε με άλλους τρόπους να μετακινηθεί, ακόμη και κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Στην πρακτική αυτή, άλλωστε, οφείλονται και τα φαινόμενα των κενών θέσεων και των αποσπάσεων που αποδυναμώνουν πολλά σχολεία (ιδιαίτερα της επαρχίας).

Είναι καιρός, κάθε διορισμός να γίνεται υποχρεωτικά στο συγκεκριμένο σχολείο που έχει κενή θέση βάσει της επιλογής των ενδιαφερομένων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί που θα διορίζονται κάπου θα ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο σχολείο (αφού θα το έχουν επιλέξει) και θα αφοσιώνονται σε αυτό.»